Over Yoga

Yoga betekent ‘verenigen’ en is gericht op het in balans brengen van lichaam en geest. Yoga is een combinatie van beweging, ontspannings-, ademhalings- en meditatie-oefeningen. Door het beoefenen van yoga worden de meridianen geopend, waardoor je je energieker en vitaler gaat voelen.

Het is niet nodig om lenig te zijn om yoga te beoefenen. Lenigheid en een grotere flexibiliteit van het lichaam zijn het resultaat van het beoefenen van yoga. Draag kleding waarin je je prettig voelt en je gemakkelijk kunt bewegen.

Yin Yoga: yoga met aandacht

Yin yoga is een rustige, meditatieve vorm van yoga, waarbij de aandacht naar binnen is gericht. In yin yoga wordt het bindweefsel gestrekt (o.a. de gewrichten, gewrichtsbanden en pezen), zodat dit soepeler wordt en geblokkeerde energie weer gaat stromen. Yin yoga houdingen zijn vooral gericht op nek, schouders, wervelkolom en de heupen. Deze vorm van yoga leidt tot een diepe ontspanning en verhoogt je bewustzijn. De meeste poses worden zittend of liggend uitgevoerd en worden 3 tot 5 minuten aangehouden om het bindweefsel te strekken en lichaam en geest te ontspannen.

Restorative Yoga: de oase van yoga

Restorative yoga heeft een zachte benadering en is alleen gericht op ontspanning en herstel. Een time-out om de batterij weer op te laden. De houdingen worden vaak liggend uitgevoerd, waarbij er ondersteuning is van props (bolsters, dekens en yogablokken). De houdingen worden 7-10 minuten aangehouden, zodat spanning kan ontladen, bloedcirculatie gestimuleerd wordt en het zenuwstelsel gereset wordt.  Deze rustige vorm van yoga heeft een therapeutische werking, vermindert stress, helpt bij vermoeidheid, leidt tot een verbeterd immuunsysteem en brengt je in een diepe ontspanning. Het werkt op de diepere lagen, op de fascia van het lichaam, en brengt lichaam, geest en spirit (terug) in balans.

Gentle Yoga: zachte vorm van yoga met beweging

Gentle yoga is een rustige, vriendelijke en toegankelijke vorm van yoga, die bestaat uit een combinatie van verschillende yogavormen met rustige bewegingen en houdingen om de lichaamsenergie te laten stromen en balanceren, te vertragen, te ontspannen en herstellen. Deze yogavorm kent invloeden vanuit de hatha yoga, yin yoga, restorative yoga, tai chi en mindfulness.

Yoga en Zwangerschap

Yoga is goed te beoefenen tijdens de zwangerschap en kan tot vrij kort voor de bevalling worden beoefend, vooral de rustige restorative & yin yoga houdingen hebben een ontspannende werking. Er is wel enige voorzichtigheid nodig bij sommige yin yogahoudingen doordat je het zwangerschapshormoon 'relaxin' aanmaakt en dit je bindweefsel zachter maakt. Door dit hormoon worden de banden rondom je gewrichten losser en flexibeler. Het is daarom aan te raden niet te diep te strekken tijdens de houdingen. Dit geldt ook al voor de eerste drie maanden. Het kan lijken dat je ineens verder kunt strekken dan normaal. Het is dan niet goed om nog verder te strekken.

Diepe twists kun je beter vermijden en de twists niet te lang aanhouden. Na ongeveer 20 weken kan het ook al onprettig zijn op je rug te liggen en kun je dit opvangen door verticaal een rolletje (opgerold dekentje) onder je rug te leggen of op je zij te gaan liggen. In savasana, de laatste houding die als eindontspanning wordt gedaan, kun je op je zij gaan liggen met 1 been gebogen en daaronder een kussen ter ondersteuning. Dit is ook een houding waarin veel vrouwen hun weeën opvangen.

Seal/Sfinx kun je doen met een kussen onder je heupen, zodat er ruimte is voor je buik. Vooroverbuigingen kun je ook met ondersteuning van een kussen voor je doen.

Oefeningen waarbij je je buikspieren sterk aanspant kun je het beste vermijden.

Het belangrijkste is dat je doet wat voor jou goed voelt en dat je luistert naar wat je lichaam aangeeft.

Voorover hangen kan misselijkheid veroorzaken. Als dat gebeurt, kom dan wat hoger of je kunt bij dangling (de staande vooroverbuiging) met je billen tegen een paal of muur leunen ter ondersteuning.

Na de zwangerschap kun je na drie/vier maanden weer beginnen met yin yoga, eerder niet. Eerst moeten de 'core spieren' weer sterk worden, rond de buik. Daarom kun je beter met versterkende houdingen beginnen.

Yoga nodigt uit te ontspannen en op te laden!